
Gotland – Sveriges största ö
Besök Sveriges största ö, här finns massor att göra och upptäcka
Naturen på Gotland är verkligen speciell och skiljer sig från det mesta vi har i Sverige i övrigt. Det karga och magra och även torra landskapet på sommaren. Här dominerar kalkstenen och ger en egen flora och fauna. Här finns de typiska blommorna vallmo, blåklint och blåeld som syns längs med vägarna och ger de karaktäristiska färgerna på bilder och vykort. Rosorna som klänger sig fram och upp över murar och husväggar. Man hittar lite ovanliga träd såsom valnötsträd, mullbär och Visbys botaniska trädgård stoltserar med fler rariteter. Orkidéer finns det gott om och många botaniker tar sig tiden att hitta rätt på små ovanliga rariteter ute i de ofta myrbeklädda naturområdena.
Visby och muren
Den största orten på ön är Visby, en känd historisk handelsstad med en färgstark och krigsbetonad historia. Den var som störst under medeltiden och har idag ett stort arv att förvalta med fornlämningar, byggnader och historiska traditioner från denna tid. Medeltidsveckan är en vecka som förenar nytta med nöje och ger ett vetenskapligt perspektiv likväl som ett underhållande på denna storhetstid för Gotland, Visby och befolkningen. Muren som omgärdar staden finns på Unescos världsarvslista och togs upp redan 1955. Här har staden Visby möjlighet att utforska och ta hand om sin historia som handelsstad samtidigt som det är en stad som lever fullt ut, året om. På ön har man vant sig vid att låta processen ta tid när man ansöker om bygglov, det finns alltid något som behöver tas omhand, grävas upp eller fram, när man börjar lyfta på stenen i stadens gränder och prång.
Semesteraktiviteter
Under semestertid sprudlar hela ön av aktiviteter och befolkningen flerdubblas. Medeltidsveckan, Almedalsveckan, seglarveckan för att nämna några. Lägg därtill auktioner, utställningar, öppna kaféer och restauranger och cykeluthyrning så har du en liten del av allt som Gotland erbjuder en semesterfirare. Inne i Visby är det en fest från morgon till kväll, på dagarna är det handelsliv och nyfikna turister som strosar, går på guidade visningar, ser historiska teatrar eller bara upplever staden. På kvällen tar det yngre folket över och dominerar hamnen, badet och naturligtvis de nattöppna krogarna och klubbarna. Ett par sommarveckor fyllda av fest och kalas.
Året runt
Att vara boende året runt på Gotland kräver sin man eller sin kvinna för att trivas. Länge har avståndet till fastlandet varit en nackdel och gotlänningarna har haft en känsla av isolering och svårt att balansera den otroliga anstormningen som sommarsäsongen innebär. Idag har man jobbat hårt på att förlänga säsongen med arrangemang på vår och höst, Visby har ett fantastiskt konferenscenter med aula, bibliotek och universitet. Här finns numer fler avgångar både med båt och flyg för att snabbare kunna ta sig till fastlandet och Stockholm för att jobba eller utbilda sig. Många från Stockholmsområdet bosätter sig på Gotland om de har möjlighet att pendla och arbeta från sin bostad. Gotland har helt enkelt jobbat sig fram till ett bättre arbetsklimat och med större året runt-satsningar för att kunna behålla sina invånare på ön.