Gotlandsrussets fantastiska egenskaper

Den lilla energiska kamraten

Ett gotlandsruss är en av de svenska raserna som vi värnar om och avlar efter karaktäristiska och korrekta signalement för hästen.

Ponnyn skall vara mellan 115 och 130 cm i mankhöjd och de har ett fint och uttrycksfullt ansikte med bred panna och stora pigga ögon. Kroppen skall vara välproportionerlig med en rak hals och liggande bogar och stabil kort rygg och avslutas med kraftigt muskulös bakdel som ger denna ponny sin styrka. Benen är något korta men då de både är starka och bogarna är öppna och rörliga så skapar det en ponny med bra gångarter samtidigt som den har starka ben. Gotlandsrusset kan i stort sett ha vilken färgsättning som helst, den vanligaste är brun i olika varianter. De färgsättningar som inte godkänns inom raskriterierna är skimmel – en gråmelerad färg, black – med mörkare ål på ryggen, dorsalskäck – vita fläckar över ryggen och den mycket ovanliga färgen blåögd gräddvit.

En frisk och sund hästras

gotlandsrussen är kända för att generellt vara en frisk och sund häst utan större sjukdomsproblem eller rasdefekter. Den har en stor kapacitet att sätta muskler, välformade hovar av god kvalité och inga kända sjukdomar som rasen dras med. En välskött och välmående ponny av rasen gotlandsruss blir ofta gammal och ger många generationer i familjen glädje på olika sätt.

Stabil mentalitet, klok och vänlig

Det är klart att det inte går att garantera att en häst ska vara vänlig, men som utgångsläge har rasen alltid varit känd för sin stabila mentalitet som grundar sig i att de alltid varit mycket hanterade i och med sin nytta som arbetshäst.

Det är en klok häst, den är en överlevare och billig i drift då de är vana vid att på naturligt sätt beta ute. Självklart behöver ponnyerna stödfodring vid tävling och större kraftarbete men det är fortfarande vanligare att man överfodrar sitt gotlandsruss än att russet inte får tillräckligt att äta.

Gotlandsruss på tävling

I aveln av gotlandsrusset önskar man se spänstiga och bogfria rörelser och inte sällan ser vi gotlandsruss på tävlingsbanan och inte bara travbanan där de har fått en speciell roll inom ponnytrav.
Man hittar den lilla kloka hästen på tävlingsbanorna inom både hoppning och dressyr med fina resultat. Just att plocka fram rasens gångarter antingen inom travsporten eller tävlingsmöjligheter som dressyr och hopphäst är en ganska ovanlig egenskap hos en såpass i storleken liten ponny.

Som arbetshäst passar russet utmärkt framför vagn och detta brukar vara de vuxnas sätt att finna en stark, uthållig och arbetsvillig häst att jobba med. Just denna kombination och gotlandsrussets alla olika egenskaper gör den så fantastiskt lämpad som familjehäst och det är oftast då den mår som bäst. Den behöver den vuxnes kunskap och fasta hand för att kunna fungera som de yngres läromästare.

Envis som en skogsbagge

Skogsbagge är det lokala gotländska namnet på russen och syftar just på den robusta envisa mindre hästen som klarade sig utmärkt i skogen, i detta fall, Lojsta Hed. Ibland kan russet uppfattas just som negativt trög och envis, men oftast är det helt enkelt en understimulerad ponny man har framför sig. Ge gotlandsrusset lagom med arbete, utmaningar och massor av kärlek, så får du en vän för lång tid framöver.