
Ponnytrav
Ponnytrav, fartfyllt och roligt för hela familjen
Många av russen har en fantastisk förmåga att utnyttja sin gångart trav och tillsammans med sin energi, styrka och arbetsvilja är de klassade som några av de bästa travponnyerna i världen. I den näst minsta kategorin, kat B, är det gotlandsrusset som dominerar ponnytravet och i aveln finns det linjer som nästan uteslutande avlas för att kunna trava snabbt på banorna runt om i Sverige.
Klassiska travruss
Under åren arrangeras ett antal större travlopp för ponnytravare och gotlandsrussen håller sig väl framme. Historiskt sätt så är Olle II en av de mest kända travponnyerna som har dominerat aveln för gotlandsrusset långt bak i tiden. Den moderna aveln ger ett flertal fina hingstar och ston, dock kan det vara svårt att behålla hingstarna som hingstar en hel tävlingssäsong för att göra dem tillgängliga för aveln, hingsthållning innebär trots allt en hel del extrajobb. Just nu har hingsten Tyson II en viss dominans i stamtavlorna hos russtravarna, dock finns inte Tyson II kvar i svensk avel. Senaste stora loppet “lilla Elitloppet” hade ytterligare tre godkända hingstar som även är rasstamboksförda hos gotlandsrussets avelsförening bland de startande, Ernst Ronaldo, Ernst Rinaldo och Fantom. Fantom var den som drog längsta strået och vann den åtråvärda pokalen i “lilla Elitloppet 2017”.
Att köra ponnytrav
Att köra som kusk i ett ponnytravlopp är tillåtet för barn och ungdomar mellan 8-25 år och har årsindelningar i varje kategori. 8-15 år kör Kategori A ponny, 13-25 år får köra kategori B ponny och så vidare. Du måste som kusk ha en licens som är ett bevis på att du kan köra, ta hand om din ponny och att du har lärt dig de regler som finns i och omkring ett travlopp. Denna utbildning arrangeras av någon av alla de travskolor som klubbarna har på sina anläggningar. Ta kontakt med din närmsta travanläggning så kan de säkert hjälpa dig att börja i travskola. Din ponny måste vara registrerad inom Svensk Travsport och ha känd härstamning i 3 led samt inneha ett hästpass.
Lopp och travbanor
Det arrangeras ungefär 1 200 travlopp runt om i landet varje år och i Sverige kör man de flesta lopp på vanlig travbana, men det finns två kortare banor som är speciellt anpassade för just ponnytrav, en i Östanåkra och en i Tomelilla. På Visbytravet på Gotland är naturligtvis ponnytravet stort och det är med stor stolthet de fina ponnyerna och framför allt gotlandsrussen defilerar och presenteras för publiken innan loppen.
Travhistoria
Det allra första travloppet som hölls för ponnytravare var av naturliga skäl på Sveriges största ö,Gotland, närmare bestämt 5 mars på Bogevikens is i Slite år 1905. Ponnytravet utvecklades och det var vanligt att det var lika många lopp och starter för ponny som för varmblod under tävlingsdagarna fram till och med 50-talet. De två travbanorna som anordnade många lopp fanns i Hemse och i Visby. Idag är det inte lika vanligt med russlöp eller ponnytrav, men fortfarande är det med tradition och stolthet som sommarens ponnytravtävlingar på Visbytravet ger storpublik och häftiga upplevelser.